Wilde tuinplanten, onder andere gekweekt bij Kas&Co

Tuinen en plantsoenen in de stedelijke omgeving maar ook op het “platteland” worden steeds belangrijker voor de biodiversiteit. Zeker in ons drukgebruikte land. Overal staat de wilde natuur onder druk, steeds weer nieuwe plekken worden in beslag genomen door wegen, woningbouw en industriegebieden. Ook de bijzonder intensieve landbouw laat nauwelijks nog natuur toe, enkel en alleen om “de wereld te voeden” wat een eufemisme is voor veel geld verdienen en elders in de wereld lokale markten kapot maken. Niet dat de agrariers hier nu zo veel aan verdienen. Die zitten in de tang van handel, leveranciers van zaden, bestrijdingsmiddelen en apparatuur en banken.

vingerhelmbloem tussen stoep en tuin

Wilde planten kunnen behoorlijk goed helpen de nog resterende wilde insecten en vogels te helpen te overleven. In dit NATURE TODAY artikel staan de resultaten van onderzoeken in Engeland naar de impact van kleine tuinen op de lokale biodiversiteit. Dat kunnen stapstenen zijn tussen de nog wel rijke natuurgebieden of wat daar van over is. Veel gemeentes sluiten zich aan bij Actie Steenbreek waar bij inlevering van een tegel of steen planten opgehaald kunnen worden tijdens speciale Steenbreek evenementen. Deze evenementen zijn momenteel vanweg de pandemie wat op een laag pitje, maar zullen binnen afzienbare tijd weer van start gaan.

Gele dovenetel en grote muur. In een tuin in Kortenhoef

Op deze weblog laten we zien waar we mee bezig zijn bij Kas&Co in Kortenhoef en dan vooral over het kweken, verkopen en ruilen van wilde planten voor in de tuin, die zo belangrijk zijn voor insecten, vogels en andere dieren.

De zaden verzamelen we in het wild met toestemming van de eigenaar als het om echt zeldzame soorten zijn. Of we kopen het bij gespecialiseerde wilde plantenzadenkwekers in Nederland of Duitsland of van Botanische tuinen. Ook kunnen mensen hun overtollige wilde planten (Wilde Weesplanten) komen brengen of te ruilen.

Alle planten die op deze site staan zijn meestal te koop bij de kas. Maar ook elders in Nederland zijn kwekerijen die zonder bestrijdingsmiddelen wilde of bijna wilde planten kweken. Die staan vermeld op de BIOTUINWIJZER

Het zaaien en in biologische potgrond oppotten van wilde planten.

Kom eens langs bij Kas&Co! We zijn meestal open op zaterdag van 1 tot 4 of op afspraak op andere dagen. Ook kun je planten kopen zonder dat iemand aanwezig is. Hetbanknummer om over te maken staat aangegeven bij de planten. We vertrouwen op de eerlijkheid van mensen.
06 53567050 Martin Stevens.

Beemdooievaarsbek, Geranium pratense

Kas&Co ligt op Kromme Rade 5, de voormalige kwekerij van Krijn Spaan, tussen Ome Joop en Intratuin.
De weg heet ook ‘s-Gravelandsevaartweg, Kortenhoef (Beetje verwarrend) maar de postadressen zijn Kromme Rade die feitelijk een dwarsweg van deze weg is.

Kas-en-Co Kortenhoef