Wilde tuinplanten gekweekt bij Kas&Co

Tuinen en plantsoenen in de stedelijke omgeving maar ook op het “platteland” worden steeds belangrijker voor de biodiversiteit. Zeker in ons drukgebruikte land. Overal staat de wilde natuur onder druk, steeds weer nieuwe plekken worden in beslag genomen door wegen, woningbouw en industriegebieden. Ook de bijzonder intensieve landbouw laat nauwelijks nog natuur toe, enkel en alleen om “de wereld te voeden” wat een eufemisme is voor veel geld verdienen en elders in de wereld lokale markten kapot maken. Niet dat de agrariers hier nu zo veel aan verdienen. Die zitten in de tang van handel, leveranciers van zaden, bestrijdingsmiddelen en apparatuur en banken.

vingerhelmbloem tussen stoep en tuin

Wilde planten kunnen een heel klein beetje helpen de nog resterende wilde insecten en vogels te helpen te overleven. Dat kunnen stapstenen zijn tussen de nog wel rijke natuurgebieden of wat daar van over is. Veel gemeentes sluiten zich aan bij Actie Steenbreek waar bij inlevering van een tegel of steen planten opgehaald kunnen worden tijdens speciale Steenbreek evenementen. Wijdemeren en Gooise Meren kiezen al voor wilde planten van Kas&Co. Ook Hilversum zal daar waarschijnlijk mee starten.

Gele dovenetel en grote muur. In een tuin in Kortenhoef

Deze site laat zien waar we mee bezig zijn bij Kas&Co in Kortenhoef en dan vooral over het kweken, verkopen en ruilen van wilde planten voor in de tuin, die zo belangrijk zijn voor insecten, vogels en andere dieren.

De zaden verzamelen we in het wild met toestemming van de eigenaar als het om echt zeldzame soorten zijn. Of we kopen het bij gespecialiseerde wilde plantenzadenkwekers in Nederland of Duitsland of van Botanische tuinen. Ook kunnen mensen hun overtollige wilde planten (Wilde Weesplanten) komen brengen of te ruilen.

Alle planten die op deze site staan zijn meestal te koop bij de kas. Maar ook elders in Nederland zijn kwekerijen die zonder bestrijdingsmiddelen (heel belangrijk, de reguliere tuinplanten zijn dodelijk voor insecten!) wilde of bijna wilde planten kweken. https://wildeweelde.org/wilde-weelde-bedrijven-op-de-kaart#kaart

Ook bij Landgoedwinkel De Rading zijn veel planten van Kas&Co en van eigen kweek te koop https://landgoedderading.nl/

Het zaaien en in biologische potgrond oppotten van wilde planten.

Kom eens langs bij Kas&Co! We zijn meestal open op zaterdag van 1 tot 4 of op afspraak.
06 53567050 Martin Stevens.

Beemdooievaarsbek, Geranium pratense

Kas&Co ligt op Kromme Rade 5, de voormalige kwekerij van Krijn Spaan, tussen Ome Joop en Intratuin.
De weg heet ook ‘s-Gravelandsevaartweg, Kortenhoef (Beetje verwarrend) maar de postadressen zijn Kromme Rade die feitelijk een dwarsweg van deze weg is.

Kas-en-Co Kortenhoef