Mensen die willen helpen bij het kweken en verzorgen van wilde planten voor gebruik in tuin en park bij Kas&Co

Ik ben nu (september 2019) ongeveer twee jaar bezig wilde planten uit zaad op te kweken en te stekken van weesplanten die overbodig werden in natuurrijke tuinen vanwege de gezonde groei. Ook wel wieden genoemd…

Dat doe ik op de fantastische plek van de oude kwekerij van Krijn Spaan aan de Kromme Rade in Kortenhoef. Met een aantal mensen gebruiken we de kassen voor het telen van groenten en bloemen onder meer voor CSA Land In Zicht, worden er biologische snijbloemboeketten samengesteld, zijn er een aantal mensen onder begeleiding aan het werk in de tuin en de voormalige kwekerij, worden er bloemen gekweekt gewoon omdat ze mooi zijn, worden er diverse workshops georganiseerd en uiteraard de wilde planten… kortom een prachtige plek om te zijn en te werken.

Er komt steeds meer belangstelling voor deze planten, onder meer van gemeentes die meedoen aan Actie Steenbreek en van ecologisch werkende hoveniers die ook soortechte wilde planten willen toepassen in hun ontwerp of onderhoud. Dit alles voor een grotere biodiversiteit van tuinen en parken in de stedelijke omgeving

Ook heb ik een paar soorten wilde planten die tot het Levend Archief behoren kunnen zaaien en met succes. Dat zijn wilde planten die in Nederland zeer zeldzaam zijn en in hun voortbestaan bedreigd worden. Door zaad te verzamelen, dat te bewaren en deels uit te zaaien worden deze soorten bewaard voor langere tijd om eventueel opnieuw te kunnen uitzetten als dat nodig zou zijn.

Dit werk is vrij intensief en ik kan daar wel wat hulp bij gebruiken. onder meer bij het zaaien, verspenen/oppotten en in droge tijden water geven. Eventueel ook assistentie bij verkoopactiviteiten voor particulieren.

Het is uiteraard vrijwilligerswerk. Ik heb niet de illusie dat er ooit substantiële inkomsten uit gaan komen. Mocht de markt hiervoor eventueel toch aantrekken dan kunnen we dat uiteraard herzien, of als een commerciële partij wil participeren dan is dat te bespreken. Voorop staat echter de verspreiding van zo veel mogelijk wilde planten in de stedelijke omgeving om een kleine bijdrage te leveren aan de biodiversiteit van onder meer bedreigde insecten en bijvoorbeeld vogels.