Bij Kas&Co

Dit jaar, 2020, ben ik het derde jaar bezig met het kweken van wilde planten die het ook in de tuin prima doen en die daarmee helpen om allerlei dieren een voedselbron te bieden, ook in de tuinen.

Aardig wat algemenere planten, een aantal wat minder algemene, een paar behoorlijk zeldzame en ook een paar heel bijzondere soorten die vrijwel uitgestorven zijn in ons land. Vooral die laatste soorten trekken de aandacht van Het Levend Archief waar we dan ook onderdeel van uitmaken.

Knikkend nagelkruid, Geum rivale

Ook zaad wat ik elders verzameld heb, binnen de kringen van waar zaad geoogst kan worden om nog inheems genoemd te worden. Planten houden zich niet aan landsgrenzen. Zo’n beetje de laatste kring loot onder Berlijn, de monding van de Seine en de grens van Wales. Lijkt ver weg, maar in dit gebied komen ook alle andere organismen voor die profiteren van deze planten, zoals bodemleven, insecten en vogels. De soorten die “elkaar kennen” dus.

Steenanjer, Dianthus deltoides

Maar ook zijn er verder weg soorten die direct familie zijn van planten binnen deze kring en die dan weliswaar als uitheems aangemerkt kunnen worden, maar die toch wel herkend worden door bijvoorbeeld bestuivers als wilde bijen, zweefvliegen, vlinders en roofinsecten. (die laatste bestuiven ook!)

Duifkruid, Scabiosa columbaria

Bij Kas&Co hou ik me vooral bezig met soorten binnen de kring en soms wat soorten daarbuiten als dat toevallig langs gebracht wordt. Vaak zijn dit dan tuinvarianten uit midden, zuid en noord Europa. Die mogen ook meedoen.

Donkere ooievaarsbek, Geranium phaeum

Er komt steeds meer vraag naar deze soorten in de regio. Daar werk ik zelf natuurlijk ook hard aan, maar de tijd hebben we mee. Er komt steeds meer aandacht voor wat we zelf kunnen doen. Actie Steenbreek, duurzaamheids- acties, eikenprocessierups problemen, aandacht voor verdwijnende wilde bijen en vlinders en steeds minder en zwakkere vogels…. het heeft allemaal te maken met een te kort aan echt wilde planten en een te veel aan exotische planten en bomen. Die worden niet herkend door de rest van de natuur.

Op verschillende plaatsen worden de planten geleverd voor weinig geld. Verkoopplekken zoals De Groene Afslag, Landgoed De Rading, de winkel van Land en Boschzigt en binnenkort ook bij Stadzigt, de toeganspoort van het Naardermeer , de steenbreek acties in Wijdemeren en Gooise Meren en ook steeds meer hoveniers krijgen interesse in deze bijzondere soorten voor de tuin. Dat kost veel tijd. Ik moet nu al aanvragen afhouden. Dat is jammer want we kunnen zo veel betekenen voor de biodiversiteit op kleine schaal en vooral ook voor kennis en waardering voor onze wilde natuur, want ik ben natuurlijk niet alleen bezig.

Daarom de vraag om assistentie. Wie wil meewerken om het assortiment uit te breiden en productie te maken. Niet dat je er een boterham mee kunt verdienen helaas, dat werkt niet. Nog niet. De kosten zijn hoog, de prijzen willen we laag houden, soms willen we ook planten kunnen weggeven, maar we hebben wel kosten. Maar je weet nooit.

Opgepotte wilde planten uit zaad bij de kas

Heb je zin om met bijzondere planten om te gaan. Te zaaien, te verspenen, op te potten en te verkopen. Om iets echt te doen voor het in stand houden van planten en dieren die het moeilijk hebben? Dan ben je van harte welkom. Het is wel handig als je wat weet van tuinieren en liefst ook van de natuur. Maar veel is te leren. Wel graag een zekere regelmaat, ook in tijden dat ik er niet ben of kan zijn om de planten te verzorgen. Kom eens langs bij Kas&Co, Kromme rade 5, Kortenhoef of neem contact op. 06 53567050 martin.stevens@planet.nl

Ruige leeuwentand, Leontodon hispidus