Wollig vingerhoedskruid, Digitalis lanata. Plantage Willem III

Vingerhoedskruid heeft een paar vertegenwoordigers in onze streken, maar er is ook soort die speciaal gekweekt wordt voor de geneeskrachtige werking. Het wollig vingerhoedskruid, Digitalis lanata.
Het is een kortlevende vaste plant, wat wil zeggen dat hij een aantal jaar leeft maar zich dan inmiddels uitgezaaid heeft.
Deze soort heb ik gefotografeerd ooit op Plantage Willem III bij Elst. Daar blijkt hij in het verleden geteeld te zijn, nadat de tabaksteelt daar verdwenen is. Het is inmiddels natuurgebied van Het Utrechts Landschap, maar een aantal bleven er maar opkomen. Ik ben er al een aantal jaar niet meer geweest, dus ik weet niet of dat nog zo is.
Ik vond hem echter weer als tuinplant op het MediaPark in Hilversum. In het restant van de prairietuin bij Beeld en Geluid.

Wollig vingerhoedskruid, Digitalis lanata

Ondanks dat het niet een inheemse wilde plant is ga ik hem toch weer zaaien bij Kas&Co. Ook oude gebruiksplanten zijn de moeite waard om te behouden en net als de wel hier thuishorende vingerhoedskruiden wordt deze ook druk bezocht door hommels en andere wilde bijen. Daarnaast istie gewoon ook mooi…

Wollig vingerhoedskruid, Digitalis lanata