Boshyacint, Hyacinthoides non-scripta
Boerenkrokus, Crocus tommasinianus met wilde bij

Het is nog winter, maar er gaat al van alles bloeien. Vooral planten die vooruit willen lopen op het groeiseizoen van bomen en struiken. Nog even profiteren van het zonlicht dat over een paar maanden weer verdwijnt achter de bladeren. Even knallen en hup ze zijn weer weg.

Eind vorig jaar hebben we een restpartijtje verantwoord geteelde bollen kunnen afnemen die we opgepot hebben. De meeste doen het uitstekend en de wortels komen ook al onder uit de pot en de neuzen staan stevig boven de grond.

de neuzen van de oosterse sterhyacint


Dit zijn geen bolletjes voor binnen. Die binnenbollen ondergaan een soort stratificatie in temperatuur geregelde kassen…. nee ze houden van de volle grond. Hou de plantenlijst in de gaten welke er helemaal klaar voor zijn. We verkopen ze pas als we een grote zekerheid van slagen kunnen garanderen. Je weet het nooit namelijk. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen bij gebruikt en dat maakt ze wat gevoelig voor schimmels. In de volle grond is dat nooit een probleem, maar in potten moet je toch even opletten.

En let op, er is veel vraag naar, maar wie het eerst komt…. dat is natuurlijk een marketingtruc, maar in ons geval toch wel echt zo. Van alle kanten roepen wat grotere afnemers dat ze ze willen hebben, maar komen dan niet (op tijd) en we vinden het ook leuk als tuinliefhebbers ook wat kunnen meenemen.

Deze zijn er in ieder geval nog. Meer soorten volgen als ze klaar zijn.

Boerenkrokus
Bonte krokus
Crocus balansea
Oosterse sterhyacint, Scilla siberica

Ook hebben we weer een aantal sporkenhout/vuilboom struikjes kunnen kopen van een kweker. Bosplantsoen, of ook wel wortelgoed genaamd dus zonder pot. Die moeten meteen de grond in.
En ja, alle ander planten beginnen ook al weer herkenbaar boven de potrand uit te komen en onze zadenbakken exploderen ook al weer voor heel veel soorten later in het jaar.

sporkehout of vuilboom
zaaibakken begin februari 2022. Iedere dag zijn er nieuwe explosies van kiemers, de eerste zaailingen zijn al opgepot.
winterheliotroop, gevlekte dovenetel, veldbies….