Paarse dovenetel, Lamium purpureum

De paarse dovenetel, Lamium purpureum is een 1- of 2 jarige plant. Vaak zaait hij in de zomer uit en bloeit in de winter en het vroege voorjaar. De voorjaarsplanten zaaien zich dan uit en bloeien eind zomer als het niet te heet en te droog is. Hij groeit op allerlei verstoorde gronden, ruderale plaatsen, tussen stenen en tegels op groene daken, langs en op akkers, in plantsoenen… kortom je kunt ze altijd tegenkomen.

Paarse dovenetel, Lamium purpureum, zie de verhouding met straatgras

Veel mensen denken dat gevlekte dovenetel en paarse doventel de zelfde soort zijn. Ze zijn nauw aan elkaar verwant maar de verschillen zijn groot.
De gevlekte dovenetel is een meerjarige plant die lange bewortelde uitlopers maakt, de plant wordt vaak veel hoger tot 60 cm of meer, groeit voornamelijk in de halfschaduw en nauwelijks op ruderale plekken. De bloemen zijn veel groter en hebben meestal een heel duidelijk gevlekte onderlip. Vandaar de naam. Maar de onderlip is heel veranderlijk, soms maar twee of drie vlekken en ik heb ze in de tuin met een volledig paarse onderlip. De bloemen worden tussen de 1,5 -3 cm groot, de paarse dovenetel bloem tussen de 0,5 en hooguit 1,5 cm met een enkel vlekje op de onderlip.

Paarse dovenetel in verhouding met hoornbloem en madeliefje

Het blad van de paarse is zachtbehaard, van de gevlekte kalig met enkele haartjes.

Omdat ze beide erg vroeg, en zelfs winterdoor bloeien zijn ze allebei heel belangrijk voor vroege insecten, voornamelijk hommels en grote solitaire bijen die makkelijk bij de nectar kunnen komen.

Gevlekte dovenetel, Lamium maculatum op een typische plek in een houtwal in het rivierengebied

De paarse dovenetel hebben we niet echt op voorraad, soms liften ze mee met andere planten in de potten omdat ze wel veel op de kwekerij staan.