
Vragen.
Maar hoe kan dat nou? Hoe weten vogels of andere dieren of dit een geschikte tuin is voor ze. Vroege Vogels heeft ooit het idee opgevat om tuinreservaten te benoemen en daarvoor een bordje te laten maken, maar het is heel jammer dat dieren nooit hebben leren lezen.
Vogelbescherming, vlinderstichting, bijenclubs…. allemaal bedienen ze een doelgroep en promoten ze ze zaken die de doelgroep aanspreken, maar aan de dieren wordt niets gevraagd!

Eenvoudig
En het is zo eenvoudig… De basis voor alle diervriendelijkheid is de plantenvariatie. Ja, en de grond natuurlijk, maar dat komt vanzelf.
Vogels worden geacht bessen te eten. De suggestie van vogelbescherming is dan ook “plant besdragers”. Ja, is zeker goed, maar hoe lang zitten bessen en vruchten aan bomen. Hooguit een paar weken tot enkele maanden. En die andere maanden dan? Dan eten vogels niets? En zo ook voor bijen, vlinders en andere bloembezoekers. Bloemen met nectar zijn daar goed voor wordt gedacht. Maakt niet uit waar dat uit komt. Uit invasieve exoten zoals vlinderstruiken, gewoon buitenlandse soorten als zonnebloemen, of uit een bakje suikerwater zoals in vlindertuinen of de bijvoerbak van de imker.

Dieren stellen eisen
Maar nou blijken de dieren nog veel meer eisen te stellen aan hun omgeving. Ze willen hun jongen voeren, ze willen eitjes kunnen leggen waar hun larven en rupsen van kunnen eten, ze willen stuifmeel hebben, ze willen hele planten eten, of wat onder planten in de bodem of tussen de dode bladeren leeft, of slakken of kikkers of wat dan allemaal zo in de natuur voorkomt.
Want dat is het, vogels, insecten en alle andere dieren komen op bezoek vanuit hun natuurlijke habitat. Ze zijn op doorreis of willen er wonen met het idee “hier is het goed!” Hier kun je gezond eten en veilig wonen. Maar ja… het blijken tuinen… en daar staan opeens dingen die ze niet kennen. Rare planten en bomen en struiken.

Herkenbaar
Hoe help je nu ALLE wilde dieren in je tuin? Nou…gewoon… door ze planten en struiken en bomen te geven die ze herkennen. Wilde planten en struiken en bomen dus. Liefst nog uit de omgeving.
Je kunt dan besdragende soorten planten maar denk bijvoorbeeld ook aan paardenbloemen en distels… ja heel veel insecten worden daar vrolijk van maar ook heel wat kleine vogels. En ja, laat die luizen eens met rust, dat is hoofdvoedsel voor heel veel vogels. En spinnen en slakken en wormen en pissebedden en oorwurmen en alles waar sommige mensen van gruwen. En denk eens aan het grasveld. Laat daar wat tussengroeien. Niet alleen mooier dan een egaal groen doods grasveld, maar een feest voor bestuivers en vogels. Mos tussen het gras bevat veel kleine beestjes en is erg in trek als nestelmateriaal.

Baas in eigen tuin
Maar mag je dan helemaal geen buitenlandse planten en struiken en bomen meer in je tuin?
Natuurlijk niet. In je eigen tuin en huis ben jij als bewoner de baas. Geen mens die je verbiedt om mooie Amerikaanse bloemen te zaaien, exotische fruitsoorten te poten of chinese sierstruiken toe te passen. En heel veel tuinplanten zijn ook nog eens selecties van wilde planten uit onze wijde omgeving. West of Zuid Europees of uit Oost Europese en de aangrenzende gebieden zoals Klein Azië.
Voorbeelden genoeg. En niet al onze dieren van hier zullen ze herkennen, maar soms ook wel. En dat is dan ook mooi meegenomen. Heel wat dieren zijn opportunisten en pakken graag een vreemd besje of bloemetje. Rupsen en andere bladvreters zijn wat kieskeuriger en je hebt superspecialisten die niets anders lusten dan dat ene soortje, maar wanneer je zeg 30% van je planten enzo eens van hier laat zijn… dan ben je echt al goed bezig in je tuin.

Dertig procent helpt al, echt waar…
En hoe makkelijk kun je die 30% wilde planten en struiken en bomen in je tuin krijgen? Door niet alles wat je niet aanstaat weg te halen. Laat eens wat staan. Paardenbloemen zijn belangrijk voor 80 soorten wilde bijen, EN ook de tamme honingbijen EN nog honderden andere soorten insecten EN vogels. Bijvoorbeeld… Laat het blad en de dode plantendelen in je tuin. Daar leven duizenden soorten in en alle dieren zijn je dankbaar. Laat wat groeien in het gras en laat het gras of een deel eens wat langer groeien…
Mos is ook groen en levert voedsel en nestelmateriaal. .
En ja, je kunt ook kijken wat er in de omgeving groeit, of je laat je dat vertellen door kenners. Ga eens mee op excursie van een terreinbeheerder of een KNNv of IVN wandeling. En kijk of vraag of je dat je in je tuin kunt toepassen. Niet door ze uit de natuur te rukken natuurlijk maar er zijn tal van andere mogelijkheden. En daar gaat deze site natuurlijk ook over. En de boeken die we schreven.
Honderd procent wild is niet nodig om al een heel goede stapsteen te zijn voor de biodiversiteit van hier. Alle beetjes helpen! (maar hoe meer hoe beter, dat wel..)

Beste Martin,
Verkoop je ook moerasplanten en of vijverplanten?
Groet, Marjet
LikeLike
Een paar. Maar dat is bijzaak. Wateraardbei, waterdrieblad, echte koekoeksbloem, gevleugeld hertshooi en nog een paar. Er komen er wel meer maar geen waterlelies en dergelijke.
LikeLike