Vaak komt bij ons de vraag of we ook planten uit de tuin willen hebben. Mensen zijn in hun tuin aan het werk en er blijft over.
Die kun je in de groenbak of op de composthoop gooien. Maar je kunt er meer mee doen.

3 kisten met eikvarens, dovenetels en aronskelk zichtbaar. Uit een natuurrijke tuin gehaald. Om plaats te maken voor nieuwe soorten. Er bleef nog ruim voldoende achter in de tuin.

Hier zijn gevlekte dovenetels verwijderd. Enthousiaste groeiers maar heel mooi en heel belangrijk voor insecten

Bijvoorbeeld weggeven. Misschien willen je buren of buurtgenoten ze hebben. Of is er in jouw omgeving een APP groep of facebookgroep actief waar je planten kunt ruilen of weggeven.

Op sommige plekken kun je ze ook brengen. Meerbomen.nu is de plek voor bomen en struiken, maar op meerdere plekken zijn ook mogelijkheden voor tuinplanten en kamerplanten.

Bij Kas&Co-AltijdWerkplaats in Kortenhoef en de Groene Ruijter in Bussum, onze kwekerijen dus, kun je bomen, struiken en tuinplanten komen brengen.

Gewone eikvaren, Polypodium vulgare

Niet echt alles, we hebben een voorkeur voor planten van hier, maar ook sommige cultivars van wilde soorten of echte tuinsoorten mogen gebracht worden, maar neem wel even contact op van tevoren. Er zijn soorten waarvan het niet echt nodig is om gerecycled te worden, maar de meeste kunnen we wel gebruiken.

Donkere ooievaarsbek, Geranium phaeum

Vorige week bijvoorbeeld hebben we drie kisten gekregen met enthousiaste groeiers die best in andere tuinen geplaatst kunnen worden. Onze vrijwilligers zetten ze dan in potten en over een aantal weken is onze voorraad ook weer aangevuld. De kwekerij werkt zonder enig winstoogmerk maar heeft wel kosten. Dit is dus een dubbeldoel actie. En planten krijgen een nieuw leven elders en de kwekerij kan mensen werk geven.

Gevlekte dovenetel, Lamium maculatum


In de kisten zaten eikvarens, gevlekte aronskelk, gevlekte dovenetel, gele dovenetel, eenbloemig parelgras, donkere ooievaarsbek en maagdenpalm. Eerdere keren kregen we ook al daslook, kruipend zenegroen, lelietje-van-dalen en bosaardbeien, eiken, beuken, wollige sneeuwbal, walnoten en hazelaars om maar wat te noemen.

Kruipend zenegroen, Ajuga reptans.

Heb je wat over? Kom het langsbrengen, wij zorgen dat het elders weer terechtkomt om te helpen de biodiversiteit te versterken.