Aalbes, Ribes rubrum

Rode bes, zwarte bes en kruisbes zijn wilde planten van hier! We kennen ze allemaal als door-gecultiveerde soorten uit de winkel of voor in de moestuin, fruittuin of voedselbos, maar het zijn toch echt ook wilde planten die hier thuishoren.

De wilde aalbes of rode bes is een soort die in vooral in de binnenduinrand bossen voorkomen maar ook op andere niet al te zure, humusrijke bossen. Heel onopvallend, de bloemen zijn lichtgroen, de plant is “doorschijnend” maar wanneer de vruchten rijp zijn gaat het opvallen. De bloemen van alle drie de soorten worden door diverse insectensoorten bezocht, het blad wordt op allerlei manieren door meerdere soorten gegeten, waaronder galvormers en de bessen worden gegeten door tal van vogels. Iedereen die bessen in de tuin heeft om er van te oogsten kan dat beamen.

Kruisbes, Ribes uva-crispa

De wilde kruisbes komt op dezelfde plekken voor als de aalbes. De kleine geelgroene vruchten zijn bijzonder zuur en meestal heeft de struik enorm veel stekels. De foto is van een gecultiveerde soort met kleine bessen zonder stekels

Zwarte bes, Ribes nigrum

De zwarte bes groeit over het algemeen in wat vochtiger omstandigheden. Op bovenstaande foto zie je hem op een legakker in de Kortenhoefse plassen. Maar in de tuin doet ie het ook goed in de halfschaduw op wat drogere grond en ook wat zuurdere omgeving. Humusrijk is wel een voorwaarde.

Alle drie de bessen hebben we regelmatig op de kwekerij bij Kas&Co te koop. vooral in het voorjaar. Dan krijgen we ze van Staatsbosbeheer die specifiek deze inheemse wilde soorten van hier kweekt. De afkomst is dan gegarandeerd van hier. We stekken ook wel wat cultuur bessen uit de voormalige kwekerij. Dat staat dan aangegeven.