Echte guldenroede, Solidago virgaurea

Europa staat inmiddels helemaal vol met guldenroede, prachtig om te zien, heel veel insecten vliegen er op om nectar en stuifmeel te verzamelen, er zijn ook opvreters en toch wordt niet iedereen hier vrolijk van.
De meest voorkomende guldenroede soorten, late guldenroede en Canadese guldenroede zijn invasieve exoten uit de US. Ooit een goede tuinplant geacht en massaal verkocht in tuincentra. Maar al snel bleek dat ze het prima naar de zin hadden hier en zich massaal gingen vestigen buiten de tuinen.

Late guldenroede, Solidago gigantea. Massaal op het eiland Tiengemeten.

Waarom zijn de guldenroedes toch geliefd bij inheemse diersoorten? Omdat er in Europa ook een guldenroede voorkomt, de echte guldenroede, Solidago virgaurea. In Nederland vrij zeldzaam maar in de rest van Europa kom je hem overal tegen. Niet zo massaal, hij vormt geen dicht aaneengesloten matten van uitlopers. Hij is wat bescheidener, maar ook een prima tuinplant. Wordt tussen de 30 en 90 cm hoog, bloeit in de zomer, kan goed tegen maaien en bloeit dan vaak nog een keer en trekt enorm veel insecten.
Daarnaast wordt deze soort ook in de kruidengeneeskunde gebruikt en kun je er textiel mee verven.

Echte guldenroede, Solidago virgaurea in Wales
Echte guldenroede, Solidago virgaurea