In ons gebied komen twee soorten sneeuwbal in het wild voor. De wollige sneeuwbal, Viburnum lantana en de Gelderse roos, Viburnum opulus.

Wollige sneeuwbal, Viburnum lantana met boswitje

De wollige sneeuwbal komt vooral voor op kalkrijke grond in België, Frankrijk en heel zeldzaam in Zuid Limburg en de kalkrijke duinen. Ik heb hem gevonden op de hoge maasoever waar de Maas België in stroomt. Nog net Frankrijk.
In tuinen en plantsoenen wordt hij ook veel geplant en dat zijn meestal selecties van kwekers. Meestal blijven die wat kleiner of hebben een nog mooiere herfstkleur. Hij bloeit in mei en juni en vaak nog een keer in oktober. De rode bessen verkleuren later zwart. In tuinen wordt hij meestal niet groter dan zo’n 2,5 meter. Het is de waardplant voor verschillende microvlinders, op de bloemen komen veel insecten af waaronder vlinders en vogels lusten de bessen maar net als met de Gelderse roos blijven ze vaak lang aan de struik.
In oktober 2020 hebben we bij Kas&Co een groot aantal sneeuwballen gekregen als weesplanten. Die zouden anders vernietigd worden want de kweker had er geen plek meer voor. Via meerbomen.nu Zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Wollige sneeuwbal bessen
Wollige sneeuwbal, Viburnum lantana

Gelderse roos, Viburnum opulus is een struik die redelijk algemeen voorkomt in het rivierengebied en ook veel aangeplant wordt als plantsoen- en tuinplant

Gelderse roos, Viburnum opulus

Hij is wat minder kritisch op de grondsoort, bloeit ook in mei juni en in de herfst krijgt hij ook mooie kleuren. De hangende bessen blijven ook heel lang aan de struik en vooral pestvogels vinden ze lekker. De bloemen trekken veel insecten en ook is het een waardplant voor diverse insecten. Wordt ca 2,5 meter hoog.

Gelderse roos, Viburnum opulus