Bosanemonen zijn zeer vroegbloeiende bosplanten die bloeien voordat er bladeren aan de bomen komen. Ze komen op veel plaatsen in ons land voor en soms zie je ze in weilanden of wegbermen. Die weilanden waren voorheen bos. In de wegberm komen ze vaak vanuit het bos. De zaden worden namelijk meegenomen door mieren, en mieren houden van zonnige plekken.

bosanemoon, Anemone nemerosa

De witte bosanemoon, Anemone nemerosa heeft soms wat afwijkende bloemen. Kleur en vorm en dat trok de aandacht van tuinliefhebbers en kwekers. Al heel lang. Kwekers selecteerden de afwijkende vormen en gingen daar mee verder kweken. Zo ontstonden er cultivars. Waaronder blauwe. De blauwe die we bij Kas&Co hebben weten we niet exact de naam, we denken Anemone nemerosa cv alenii. De witte zijn echte gewone witte zoals je ze het meest tegenkomt in onze bossen. Alle anemonen zijn belangrijke voedselbronnen voor zeer vroeg vliegende wilde bijen en andere insecten. Op een beschaduwde, niet te arme en te droge grond breiden ze zich in de loop der jaren goed uit.
Vaste plant. hoogte ca 10 cm

Blauwe bosanemoon, Anemone nemerosa C.V. ssl