Kattendoorn, Ononis repens subsp. spinosa, is een meestal roze bloeiende plant die veel op rivierduintjes en langs kwelderranden en in de duinen groeit. Ze hebben meestal vrij grote stekels en rechtopstaande takken, terwijl zijn directe familielid kruipend stalkruid, laag bij de grond blijft en meestal weinig stekels heeft. Kruipend stalkruid komt ook in de duinen voor.

Kattendoorn is een belangrijke plant voor bijen en hommels. Bijvoorbeeld de lathyrusbij, die alleen op vlinderbloemen vliegt en wolbijen.

Kattendoorn wordt wel gegeten door mensen en de bloemen kunnen gebruikt worden als decoratie in salades. Het is ook een belangrijke geneeskrachtige plant onder meer bij reuma in de kruidengeneeskunde.

hij groeit het liefst in de volle zon op vrijwel iedere grond en verdraagt ook kalkrijke grond. Ca 50 cm hoog en bloeit van juni tot september of langer.