Tuinjudaspenning, Lunaria annua is al een heel oude tuinplant. De paarse bloemen stonden en staan in veel tuinen en het zilverachtigee zaaddoosje is lang gebruikt in droogboeketten. De plant is tweejarig. Het zaait zich direct uit en kiemt en meestal bloeit ie het eerste jaar niet, soms wel, maar het tweede jaar bloeit ie in ieder geval. Hij is overal in Europa ontsnapt aan tuinen en groeit dus verwilderd in lichte bossen, bosranden en langs wegen. Hij wordt ca 80 cm hoog en bloeit paars, roze of wit.

judaspenning, Lunaria annua

Wilde judaspenning, Lunaria rediviva
Erg zeldzaam verwilderd in ons land maar net over de grens kun je hem in lichte bossen en in beekdalen tegenkomen als zeldzame vaste plant. En deze zaait ook uit maar blijft jarenlang doorgroeien en breidt zo ook uit. bloeit wit of heel licht paars-roze en wordt ca 80cm

Wilde judaspenning, Lunaria rediviva

Het leuke van beide soorten is dat er veel vlinders op afkomen. Witjes zijn er gek op. Ook om hun eieren op af te zetten. Dubbelop dus. Hier zie je een oranjetipje op de tuinjudaspenning zitten. Bloeit in maart en mei en dat is ook precies de vliegtijd van het oranjetipje. De vlinder was lange tijd heel zeldzaam bij ons in de Gooi- en Vechtstreek maar is alweer een paar jaar zich goed aan het uitbreiden. Leuk dus dat ie vandaag onze eerste bloemen van de judaspenning kwam bezoeken in Kortenhoef (9 april 2019)