Veldsalie, Salvia pratensis is een vrij zeldzame salie uit het rivierengebied en uit bloemrijke hooilanden op meestal wat kalkhoudende grond. Hij wordt momenteel ook veel gebruikt in wegbermenmengsels en je vindt hem dus ook op veel meer plekken. Daar lijkt de kalkbehoefte niet zo’n grote rol te spelen. Veldsalie is een vaste plant en kan wel meer dan 80 cm hoog worden en wordt druk bezocht door allerlei insecten. Vooral hommels zijn er gek op.

Kranssalie, Salvia verticallata is een veel zeldzamere salie die hier en daar nog voorkomt in Zuid limburg en de kalkrijke duinen. Deze soort wordt ook veel gekweekt als tuinplant in meerdere kleurvarianten. Ook deze salie trekt veel insecten aan. Het is een vaste plant en kan ca 40 cm hoog worden.

Echte salie, Salvia officinalis is geen wilde soort voor Nederland maar is al eeuwen in gebruik als geneeskrachtige plant en verwildert hier en daar. oorspronkelijk komt deze plant uit Zuid Europa. Deze aromatische plant trekt ook erg veel inheemse insecten aan en het dus zeker de moeite waard hem in de tuin te hebben. vaste plant en kan wel 100 cm hoog worden.