Rijncentaurie, Centaurea stoebe

Rijncentaurie, Centaurea stoebe is een plant die je vaak langs rivieren ziet. Zoals de Nederlandse naam ook al suggereert. Hij komt in Nederland echter niet zo veel voor. Maar inDuitsland en Frankrijk bijvoorbeeld veel vaker en ik heb ze dan vooral gevonden langs zandrivieren. Zoals in het stroomgebied van de Elbe en net buiten mijn beschreven gebied langs de Allier in Frankrijk.

Rijncentaurie, Centaurea stoebe

De rijncentaurie maakt enorme wortels waardoor ze zich kunnen handhaven in extreme omstandigheden. Hij zou dus best wel vaker kunnen voorkomen in ons land. Hij wordt soms uitgezaaid op rivierdijken ook vanwege die enorme wortelstok die waarschijnlijk de stevigheid van de dijk vergroot.

Rijncentaurie, Centaurea stoebe

het is een vaste plant met een rozet waaruit verschillende takken met bloemen uitgroeien vanaf het tweede jaar. Ze kunnen wel 80 cm hoog worden en worden veel bezocht door insecten. Net als de andere leden van de familie Centaurea zoals knoopkruid en grote centaurie.

Ook in de tuin doet ie het prima in de zon en op arme, neutrale zandgrond.

Op de kwekerij heb ik meestal deze plant op voorraad, gezaaid uit zaad uit het Elbe stroomgebied.