Jeneverbes, Juniperus communis

De jeneverbes is een naaldboom die hier helemaal thuishoort. Typisch een soort van wat zure droge zandgronden en vaak te vinden op onze droge heidevelden. Ze groeien erg langzaam en vermenigvuldigen zich heel slecht ondanks dat ze best veel zaden produceren. Hoe dat precies komt wordt onderzocht. Maar iedere jeneverbes die verloren gaat door bijvoorbeeld heidebrand of wordt ingesloten door andere bomen als de heide niet in stand gehouden wordt en daardoor wegkwijnt is er een minder.

Jeneverbes, Juniperus communis

In de handel zijn vooral buitenlandse soorten en afwijkende groeivormen te koop. Ze worden bijna altijd van stek voortgekweekt.
De bessen en de bomen kennen veel toepassingen waar smaakmaker van jenever en als toeving bij zuurkool wel de bekendste zijn.

Jeneverbes, Juniperus communis

Sinds kort hebben we op de kwekerij Kas&Co in Kortenhoef en bij de Groene Ruijter in Bussum een beperkt aantal echt autochtone jeneverbessen te koop, afkomstig van de boomkwekerij van SBB Roggebotzand