Luizen

Wanneer in het voorjaar alles weer gaat groeien en bloeien komen de mee eters vanzelf ook weer in beeld. En dat is nou precies de bedoeling.
We planten zo veel mogelijk planten van hier in de tuin en daar wordt de plaatselijke biodiversiteit heel vrolijk van. En de opvreters van van die biodiversiteit ook weer… en daar doen we het voor.
In een gevarieerde tuin zijn mee eters meestal geen enkel probleem en bekijk ze eens goed! Het zijn geen engerds…

Wolluis op appel

Wat opvalt is bijvoorbeeld de bladluizen explosie. Veel mensen schrikken van die beestjes op hun planten. En willen gaan bestrijden. NIET DOEN!
Met bestrijding van bladluizen, op welke manier dan ook, bestrijd je ook de opvreters van de bladluizen. En dat vinden vooral de overgebleven luizen heel prettig want nu hebben ze geen vijanden meer en kunnen zich explosief vermenigvuldigen wat ze dan ook doen. Bladluizen bestrijding zorgt voor extra veel bladluizen! Echt waar!

Larve van een zweefvlieg en bovenin, onscherp, larve van lieveheersbeestje

Wie eten dan bladluizen? Het meest bekend zijn de lieveheersbeestjes en hun larven. Zo bekend dat je ze zelfs kunt kopen om bladluizen te bestrijden. Verdienmodel en niet nodig. In het verleden zijn door deze dierenhandelaren zelfs Aziatische lieveheersbeestjes verkocht die nu….onze lieveheersbeestjes mede opeten… Niet doen dus. Er zijn tientallen soorten LHBtjes van hier. Maar zijn niet eens de grootste eters. Er zijn ook sluipvliegen en sluipwespen die eitjes leggen in luizen en de daaruit komende vliegjes en wespjes leggen ook weer eitjes enz. enz. En dan zijn er de gaasvliegen en hun larven, en heel veel soorten zweefvliegenlarven en andere kevers en wantsen.

Pimpelmees, Cyanistes caeruleus

Ook kleine zangvogels stropen de planten af om luizen te vangen voor hun net uit het ei komende jongen. Mezensoorten, mussensoorten, winterkoning, heggenmus, roodborst, putters, groenlingen, en nog veel meer.Die pakken trouwens ook best wel de larven van de luizeneters… goed voedsel!

Ga je dus bestrijden, ook met huismiddeltjes of een harde waterstraal, dan benadeel je de opvreters van de luizen en de vogels in en rond je tuin. Wil je dat? Nee toch?

Rups in veldsalie

Zo ook voor rupsen. Rupsen zijn vlinders in wording. Iedereen wil vlinders in de tuin, maar rupsen… Rupsen bestrijden is dus vlinders bestrijden. Ook zijn er diverse larven van andere insecten die sprekend op vlinderrupsen lijken zoals zaagwesplarven en keverlarven en zweefvlieglarven. en die rupsen zijn weer voedsel voor de bovenstaande vogels.

Met rupsen bestrijden bestrijd je ook dit oranjetipje

En dan heb je nog slakken bijvoorbeeld. Dat zijn kleine grazers die je helpen de tuin op orde te houden en zijn weer voedsel voor…. al je andere leven in de tuin. Net als luizen en rupsen en volwassen insecten worden slakken gegeten door vogels, maar ook door amphibieën zoals kikkers en padden en door egels om maar wat te noemen.

gewone tuinslak, Cepaea nemoralis

Bestrijden met gif doen we natuurlijk allang niet meer (toch?) Maar ook de huismiddeltjes zijn niet best. Zeep en spiritus zijn dodelijk (soms beschadigen ze ook de planten) en lijken natuurlijk maar beide komen niet zomaar vrij in de natuur voor. En “natuurlijke” bestrijdingsmiddelen? Uit planten? Ja, die worden als “veilig” beschouwd. Maar zijn meestal allesdoders. Van nicotine (tabak… steek nog een sigaret met dodelijke bestrijdingsmiddelen op…) weten we dat wel, de afgeleide middelen daarvan zijn veelal al verboden (neonicotiniden) maar van andere worden zelfs nog toegelaten in de Biologische landbouw…. Pyrethrinen bijvoorbeeld. Uit Pyrethrum is vrij onschadelijk voor mensen maar alle insecten en het waterleven gaat er dood aan… NIET gebruiken dus. In de tuin lost het de natuur het vanzelf wel op.

Spinselmot vreet kardinaalsmuts kaal maar de struik loopt gewoon weer uit

En waarom worden er dan toch planten “tot het bot” afgevreten soms? Dat gebeurt ook in de natuur. Meestal komt de plant of de boom daar gewoon weer bovenop en hoort het in de jaarlijkse cyclus. Maar soms zetten wij exoten in de tuin die het bij ons niet naar de zin hebben. Of we geven mest, of te veel water. Of we kopen opgejaagde planten uit een gewoon tuincentrum die kunstmatig in bloei gejaagd zijn buiten hun bloeiseizoen. Die planten zijn dan zwak en vormen een veel makkelijker prooi voor opvreters. Een waarschuwing dat je wat verkeerd doet of gedaan hebt. Tja. De vogels zijn je dan wel dankbaar als je maar niet….bestrijdt.

Merel, Turdus merula