Blaassilene, Silene vulgaris is een zeldzame plant die je langs wegbermen in de zeeduinen langs spoorlijnen en in arme hooilanden kunt vinden. Het is een kortlevende vast plant die zich meestal wel goed uitzaait als de grond niet te zuur is. Wordt door veel soorten insecten bezocht en kan wel 80 cm hoog worden als ie steun heeft.

Nachtsilene, Silene nutans is een vrij zeldzame plant van de duinen en een zeer zeldzame in de rest van Nederland. Nachtsilene heeft knikkende bloemen die in de avond opengaan. Ze worden bezocht door nachtvlinders. Wanneer het somber weer is bloeien ze de volgende dag lang door. Vaste plant die 40 cm hoog kan worden.

Nachtsilene, Silene nutans

Brandende liefde, Silene chalcedonica is een plant die niet inheems is in Nederland maar wel veel als tuinplant gebruikt wordt. Hij is wild in Rusland en Oost Europa. De rode kleur is een niet veel voorkomende kleur in Europa. Rode bloemen worden meestal door vogels bestoven en die vogels komen hier niet voor. Daarom is het weinig zinvol voor een plant om rood te zijn, maar er zijn altijd uitzonderingen. Ze worden hier door insecten bestoven. De vaste plant kan 60 cm hoog worden en bloeit vaak het hele jaar door. Is ook een goede snijbloem.

Brandende liefde, Silene chalcedonica