De ooievaarsbekken zijn ook prima tuinplanten. Heel wat soorten zijn in cultuur gebracht omdat het mooie, vaak lang bloeiende planten zijn. Ook in het wild komen er in ons land en omringende landen heel wat soorten voor.

De donkere ooievaarsbek, Geranium phaeum is een wat zuidelijke soort die al heel lang als tuinplant gebruikt wordt. Ze werden al eeuwen geleden geplant rond de Friese Stinzen. Ze kunnen goed tegen schaduw en bloeien vanaf april maanden door. En vaak nog een keer in de herfst. De bloemen zijn niet altijd diep zwartpaars maar maar hebben ook vaak lichtere kleuren tot zelfs wit. het is een vaste plant en wordt ca 40 cm hoog. Heel veel insecten waaronder wilde bijen bezoeken de bloemen

De beemdooievaarsbek, Geranium pratense komt voor in uiterwaarden en bloemrijke hooilanden en bloeit van mei tot juli met helderblauwe grote bloemen. Deze zeldzame vaste plant wordt ook veel in allerlei variaties en kruisingen gekweekt als tuinplant. Er komen enorm veel insecten op af. Wordt ca 60 cm hoog en groeit graag in de volle zon.

Beemdooievaarsbek, Geranium pratense