De ooievaarsbekken zijn ook prima tuinplanten. Heel wat soorten zijn in cultuur gebracht omdat het mooie, vaak lang bloeiende planten zijn. Ook in het wild komen er in ons land en omringende landen heel wat soorten voor. De donkere ooievaarsbek is een wat zuidelijke soort die al heel lang als tuinplant gebruikt wordt. Ze werden al eeuwen geleden geplant rond de Friese Stinzen. Ze kunnen goed tegen schaduw en bloeien vanaf april maanden door. En vaak nog een keer in de herfst. De bloemen zijn niet altijd diep zwartpaars maar maar hebben ook vaak lichtere kleuren tot zelfs wit. De beemdooievaarsbek komt voor in uiterwaarden en bloemrijke hooilanden en bloeit van mei tot juli met helderblauwe grote bloemen. Alle ooievaarsbekken zijn prima bijenplanten, maar ook heel veel andere insecten zoals sluipwespen en zweefvliegen kun je vaak zien op de bloemen.
Ook een Wijdemeerse steenbreekplant uitgedeeld op zaterdag 30 maart 2019!

Advertenties