De sneeuwwitte veldbies is niet inheems voor Nederland. Maar er zijn wel veel nauw verwante soorten hier. De sneeuwwitte komt voor in Midden-Europa en vooral in de Alpen en Pyreneeën, maar ook in andere bergachtige streken kun je ze vinden in beukenbossen en andere loofbossen op hellingen, in gemengde bossen en langs boswegen en -paden. Een echte schaduwplant dus die echter wel graag wat zon meepakt. Vandaar dat je ze het meeste ziet op en rond open plekken, bronnetjesbossen en dergelijke.

Hij wordt ook veel gekweekt als schaduwplant en is dan niet anders dan de wilde soort. Hij zaait zich uit op beschaduwde plekken in de tuin en licht dan het donker op met de witte bloempluimen. Bloeit vaak het hele jaar door zeker als je de bloemstengels na de bloei afknipt.

En het is een insectenplant! Ik heb hem in de tuin en ik heb er meerdere soorten hommels en zweefvliegen en andere insecten op gezien. Maar de hommels zijn er dol op.

Advertenties