Slanke sleutelbloem, Primula elatior

Sleutelbloemen zijn in Nederland zeldzame voorjaarsbloeiers. In het verleden zijn ze vaak uit de natuur gehaald omdat ze “mooier in de tuin” waren of voor geneeskrachtige doeleinden. Dat naar de tuinen verplaatsen zorgde er voor dat ze op buitenplatsen , Stinzen en States terecht kwamen, waardoor ze tegenwoordig tot de regionale stinzenplanten gerekend worden. De drie inheemse sleutelbloemen worden veel verschillende soorten insecten bevlogen en gevreten. Buiten Nederland komt alle drie de soorten veel algemener voor. In Belgie, Duitsland en Frankrijk zie je ze vaak op de geschikte plekken met heel veel bij elkaar staan. Nederland is te veel gecultiveerd blijkbaar.

Gulden sleutelbloem, Primula veris

Gulden sleutelbloem, primula veris bloeit meestal in april in wegbermen, kalkhellingen en dijken maar is uiterst zeldzaam en bedreigd. Er zijn veel cultivars en ze kruist ook met de slanke sleutelbloem. In de tuin groeien ze prima op een zonnige plek die niet speciaal kalkrijk hoeft te zijn, maar in te zure grond leven ze kort. Hij wordt ca 25 cm hoog en bloeit maart-april. Het zaad kiemt pas na een vorstperiode.

Slanke sleutelbloem, Primula elatior

Slanke sleutelbloem, Primula elatior is een lichtgele sleutelbloem die vooral bronnenbosjes, natte beekdalen en vochtig grasland voorkomt. Vaak op niet te zure bodem. Ook zeer zeldzaam in het wild maar in tuinen doet ie toch ook prima in de halfschaduw en in de zon in wat vochtige grond. Ook een vorstkiemer en de hoogte is ca 30 cm.

Stengelloze sleutelbloem, primula vulgaris

Stengelloze sleutelbloem, Primula vulgaris is een lage lichtgele primula, die soms ook licht tot hardroze en witte bloemen kan hebben, wat een natuurlijke variatie is. Uit deze kleurvarianten zijn vaak als basis gebruikt voor veredelingen. De tuinvarianten zijn over het algemeen heel hard van kleur en met veel grotere bloemen. Bijzonder lelijk, maar dat is een mening…. Wordt ca 10 cm hoog en bloeit vaak al in begin maart. Ook een vorstkiemer en doet het prima in neutrale tuingrond in de volle zon, maar ook in de halfschaduw.

De gulden sleutelbloem is op voorraad, de slanke komt er aan en de stengelloze is er nog niet. Lastige kiemer. En soortecht zaad is moeilijk verkrijgbaar.