Vlasbekje of vlasleeuwenbek, Linaria vulgaris is een vrij algemene plant die op arme zandgrond groeit. Ook op stenige plaatsen, in wegbermen en zelfs op daken voelt ie zich thuis. Als er veel concurrentie komt verdwijnt ie weer. het is een typische pionier die in tuinen het best lang kan uithouden, zeker als de grond in de buurt wat open hodt. Hij zaait zich dan ook weer uit. Hij kan wel 60cm hoog worden maar op arme stenige grond vaak wat lager. Bloeit vanaf juni tot soms wel in de herfst als je de uitgebloeide bloemen er uit haalt. Op voedselrijke of erg natte grond doet hij het niet best.

Vlasbekje, Linaria vulgaris

De grote bloemen kunnen alleen bezocht worden door grote insecten zoals langtongige hommels.

Er leven aardig wat andere insecten omheen waaronder wolfsmelkuil (Acronicta euphorbiae), boksbaardvlinder (Amphipyra tragopoginis), gamma-uil (Autographa gamma’), vlasbekuiltje (Calophasia lunula), Charidryas gorgone carlota, vlasbekdwergspanner (Eupithecia linariata), heidedwergspanner (Eupithecia satyrata), Falseuncaria ruficiliana, tweekleurige parelmoervlinder (Proclossiana eunomia eunomia), oranje o-vlinder (Pyrrhia umbra), randvlekuil (Rusina ferruginea) en Stenoptilia bipunctidactyla. (informatie WIKIPEDIA)

Vlasbekje hebben we sinds 2021 regelmatig te koop op de kwekerij.