Bergandoorn, Stachys recta is voor Nederland een vrij zeldzame soort, maar hij komt in ons gebied zoals beschreven op de pagina “Wat is inheems” wel vaker voor, vooral op redelijk kalkrijke gronden langs rivieren en wat hoger liggende graslanden op zonnige plaatsen. Wordt druk bezocht door insecten en is waardplant van het andoorndikkopje. Lichtgele bloemen en hij wordt ca 50 cm hoog. bloeit in de zomer

Bergandoorn, Stachys recta

Bosandoorn, Stachys sylvatica komt algemeen voor in bosgebieden. Het is een typische schaduwplant die met uitlopers nogal snel een halfdichte vegetatie vormt. De dieppaarse bloemen worden druk bevlogen door onder meer de andoornbij. Het blad stinkt als je het kneust. Bloeit vanaf de voorzomer en gaat lang door.

Bosandoorn, Stachys sylvatica

Moerasandoorn, Stachus palustris is een forse plant die wel meer dan een meter hoog kan worden en vooral veel langs de waterkant staat, soms zelfs erg nat. In de tuin kan hij wel droger staan maar niet op droge zandgrond. Violette bloemen en hij bloeit in de zomer. Wordt ook druk bezocht door insecten.

Moerasandoorn, Stachys palustris

Betonie, Betonica officinalis (Stachys officinalis) is een vrij zeldzame andoorn met trosjes paarsrode bloemen die ook, net als de andere andoorns, druk bezocht worden door insecten. Hij wordt ca 60 cm hoog en groeit op droge, neutrale zandgrond tot redelijk kalkrijk grasland. Bloeit in de zomer.

Betonie, Betonica officinalis