Valse salie Teucrium scorodonia, is helemaal geen salie maar lijkt er wel een beetje op. De lichtgele bloemen hebben wel wat weg van saliebloemen en het blad lijkt ook op salieblad, maar het ruikt nergens naar.
Het is familie van de gamanders. Teucrium. De meeste soorten zijn vrij tot zeer zeldzaam voor ons gebied maar valse salie niet. Die staat op wat zure zanderige grond aan de rand van heides en schrale bossen. Hij doet het dus ook goed in de halfschaduw, kan veel droogte verdragen en is dus ideaal voor de wilde tuin. Hij wordt wat bossig, tot wel 60 cm of hoger op den duur, bloeit vanaf juni en er komen heel wat insecten op af.

Echte gamander, Teucrium chamaedrys is een behoorlijk zeldzaam dwergstruikje die ook wel zo’n 60 cm kan worden op den duur, maar doet daar langer over dan de valse salie. Hij bloeit ook vanaf juni met prachtig roze bloemen, prefereert wat rijkere grond maar kan ook prima op stenige kalkrijke grond groeien. Vroeger werd de plant toegepast als randplant in kruidentuinen, waar nu vaak buxus voor toegepast wordt hoewel die zo langzamerhand verdwijnt vanwege de buxusmot. De echte gamander is dan een prima vervanging en nog inheems ook voor ons gebied. Hij groeit langzaam en hoeft dus niet vaak gesnoeid te worden, maar kan daar prima tegen als het nodig is.
Ook op echte gamander komen veel insecten af.

Beide Teucriums hebben we vrijwel altijd beschikbaar op de kwekerij.