Sinds dit jaar leggen wij ook groendaken aan. In de wijde omgeving van het Gooi. Wild en inheems! Neem vrijblijvend contact op. http://altijdwerkplaats.nl/portfolio/vergroenjedak/

Groene daken zijn trending de laatste jaren. Niet dat dat nieuw is… al eeuwen kennen we groene daken. Een bekende uit niet al te ver verleden is natuurlijk de plaggenhut. Maar in heel veel landen zijn begroeide daken de gewoonste zaak van de wereled. Isoleert in zomer en winter, je kunt er groente op verbouwen, het staat mooi en je kunt planten op zetten die afweer bieden tegen onweer en andere vervelende zaken. Niet dat dat helpt maar als je er in gelooft is dat natuurlijk heel wat. Huislook bijvoorbeeld en irissen. Hier een foto van een traditionele boerderij in Normandië met varens en irissen.

Iris germanica op dak van boerderij in Normandië

Tegenwoordig hebben we het vaak over sedum daken, omdat je met de sedum familie snel een groen en bloeiend dak kunt maken. Dat zou het beste zijn wanneer je inheemse sedums toepast, maar de meeste sedumdaken aanbieders gooien er een keur van buitenlandse soorten bij. Op zich ook niet zo heel erg, maar het veroorzaakt wel een toename van de buitenlandse soorten in de stedelijke omgeving omdat ze nogal makkelijk uitzaaien of takjes verliezen die makkelijk kiemen overal. En je weet nooit of zo’n exoot op den duur overlast gaat geven.

Wit vetkruid, Sedum album is een inheemse sedum die het prima doet, je ziet hier de breekbare takjes met worteltjes. Een verspreidingsmethode!

Nu kun je op een groendak ook nog veel meer soorten planten van hier toepassen. Anjers, margrieten, Engels gras, havikskruiden, ereprijssoorten, grassen, veldbiezen, alles wat op extreme plekken groeit en goed tegen droogte kan kun je toepassen. En leveranciers doen dat ook, maar alleen nog niet zo veel. Vraag er naar! Veel beter voor de insecten en andere dieren, ofwel de biodiversiteit van hier.

Engels gras, muizenoortje, grassen, steenanjer, sedum roseum (de geel bloeiende, is een vorm van Sedum spurium, beide oostelijke soorten)

Ook kunnen groendaken prima in de schaduw. Dat wordt nog wel eens gevraagd, maar op een beschaduwd dak kun je bijvoorbeeld varens, zoals eikvaren, diverse soorten veldbies, zegge’s, grassen en mossen ook bijvoorbeeld bosandoorn, hemelsleutel en andere schaduwplanten zetten.

Maar ook daktuinen horen bij de groendaken. Op steeds meer flatgebouwen komen daktuinen zelfs met bomen of complete moestuinen. Een beroemd voorbeeld is de daktuin op de parkeergarage van het MediaPark in Hilversum. Lange tijd was dit de grootste daktuin in West Europa, maar helaas heeft men gemeend dat extra parkeerplaatsen belangrijker waren en is een groot deel verdwenen maar toch

Mediapark, Hilversum, Noord Holland, Netherlands

Of een schuin dak.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

En wil je weten wat er op een groendak kan groeien? In onze boeken schrijven we daar over en bij twee zaadleveranciers kun je kijken wat hun zaadmengsel is voor daken. Je kunt zo’n dak namelijk ook best zelf aanleggen of aan laten leggen en dan inzaaien. Zit je niet vast aan die sedummatten.

De CruydtHoeck uit Nijeberkoop en De Bolderik uit Wervershoof leveren zaden van wilde planten van hier.

Amsterdam