Heelblaadjes, Pulicaria dysenterica

Heelblaadjes is ook zo’n fantastische plant voor in de tuin. Doet het eigenlijk altijd wel, maar liefst heeft ie een iets vochtige standplaats. Als dat een dan een niet al te zure grond is dan gaat ie heel enthousiast groeien met uitlopers, maar is altijd makkelijk te corrigeren. Vaak tegen een bosrand of heg te vinden. Het is best een zeldzame plant voor onze omgeving, maar als je de groeikracht ziet dan verbaast je dat wel een beetje. Op droge grond wordt ie niet zo hoog, op licht vochtige grond haalt ie 90 cm makkelijk, gaat in de zomer bloeien en bloeit lang door tot ver in het najaar als je de uitgebloeide bloemen er uit haalt. De grondsoort waarop hij te vinden is zand, leemhoudend zand en klei.

Heelblaadjes in Zeeuws Vlaanderen

Heelblaadjes is heel rijke voedselbron voor tal van nectar en stuifmeel etende insectenwaaronder veel wilde bijen maar ook heel veel soorten insecten leven in het blad enz. Het is dus ook een heel goede waardplant. Als je de naam bekijkt dan zou je denken dat het een uitstekende geneeskrachtige plant was, maar dat valt wat tegen. Pulicaria zou dus wijzen op gebruik tegen vlooien, maar daar vind je weinig over, anders dan dat het verbrand wordt tegen vlooien. Dysenterica dat het zou helpen bij dysenterie, maar daar werd het wel bij toegepast, maar de werking is discutabel. Kwaad kan het niet zo te lezen, maar een wondermiddel is het niet.

Neemt niet weg dat het een uitstekende tuinplant is die door zijn kleur de zon in de tuin brengt!
We hebben ze eigenlijk altijd wel op voorraad in de kwekerij.