Wilde cichorei, Cichorium intybus met solitaire bij

Wilde cichorei, Cichorium intybus is geen zeldzame plant die we regelmatig langs wegen en op dijken kunnen aantreffen. Ze bloeien in de ochtend volop en in de loop van de middag loop je ze zo voorbij. Cichorei is de oervorm van witlof en nauw verwant aan andijvie. Als die gaan bloeien zien ze er vrijwel identiek uit. Cichorei is vrij ijl met een grondrozet wat sprekend op een paardebloem lijkt alstie niet bloeit. Hij bloeit hemelsblauw maar heel soms ook wit en heel lichtblauw.

Prima eetbaar maar bitter, de wortel wordt gebruikt voor een alternatief voor koffie. Heeft ook veel geneeskrachtige eigenschappen en bijzonder aantrekkelijk voor heel veel insecten. Wilde bijen, zweefvliegen en nog veel meer zijn er altijd op te vinden als ze bloeien. Gaat in de voorzomer bloeien en als hij gemaaid/gesnoeid wordt blijft hij doorbloeien tot ver in de herfst. Het is meestal een 2-jarige of kort levende vaste plant, Meestal 3 jaar hooguit, maar heeft zich dan al weer uitgezaaid. Groeit op alle grondsoorten, maar je ziet hem minder vaak op veengrond. Meestal op niet te natte plaatsen en is heel erg droogte resistent vanwege de penwortel die diep de grond in gaat.

Cichorei, Cichorium intybus in een oude grindgroeve langs de Weser

Het is een fantastische plant voor in de tuin. Hij kan behoorlijk uitgroeien maar omdat hij zo ijl groeit is het een mooi “weefplant” die gaat hangen in andere planten. Volle zon maar ook in de halfschaduw. We hebben hem meestal volop op de kwekerij.

zweefvlieg op cichorei