Boeken

Boeken die kunnen helpen voor inspiratie en bij aanleg en onderhoud van natuurrijke tuinen en parken voor tuinliefhebbers, hoveniers, tuinontwerpers en onderwijs.

Planten van hier

Hoe maken we onze leefomgeving duurzamer en bloemrijker? ‘Planten van hier’ toont overtuigend de voordelen van een gevarieerd landschap rijk aan inheemse flora: voor onszelf, de biodiversiteit en onze economie. Dit rijk geïllustreerde boek biedt veel inspiratie en concrete voorbeelden voor burgers, beheerders en grondeigenaren, om de eigen omgeving ‘groener’ te maken.

Aan bod komen aanleg en beheer van kruidenrijke vegetaties en bijzondere initiatieven om inheemse flora voor de toekomst te bewaren, zoals in kruidenrijke bermen en dijken, bloementuinen, fleurige binnensteden en bedrijfsterreinen. 50 soorten wilde planten in hun relatie tot hun omgeving en in het bijzonder met insecten worden beschreven. Ook de verbinding met de mens wordt zichtbaar gemaakt.

In samenwerking NL Bloeit!, FLORON, de Vlinderstichting, Wageningen en Radboud Universiteit, Cruydt-Hoeck en Heem.

Plantenvademecum

Biodiversiteit is een wereldwijd speerpunt. Werken aan meer biodiversiteit kan echter iedereen. Of je nu een tegeltuin, een moestuin of een riant landgoed hebt en of je nu veel of weinig tijd hebt. Dit boek laat zien met welke keuzes in beheer en beplanting het leven in je tuin toeneemt. Het maakt duidelijk wat biodiversiteit is. Het laat je zien dat alle tuinen samen de betekenis van een natuurgebied van formaat kunnen hebben. Naast uitleg van de basisprincipes voor ecologisch beheer volgt een uitgebreid plantenoverzicht met foto’s, beschrijvingen en tips gericht op bloembezoek door bijen en vlinders. Een overzicht van de meest voorkomende wilde bijen en enkele handige tabellen helpen je verder op weg. Het Plantenvademecum voor wilde bijen, vlinders en biodiversiteit in tuinen is de vraagbaak voor professionals en amateurs.

Tuinieren met Wilde Planten en Wilde planten in eigen tuin

Iedere dag genieten van een weelderige bloemrijke tuin met de vele dieren die daar leven zoals vogels, salamanders, kikkers, muizen, vlinders en wilde bijen. Een tuin vol leven, een stukje natuur zelfs midden in een dorp of stad.

Juist die kleine stukjes natuur in een stedelijke omgeving zijn heel belangrijk. Dieren vinden er voedsel en plekken om te schuilen en zich voort te planten. Mensen vinden er ontspanning en verwonderen zich over de ongelooflijke verscheidenheid en vernuftigheid van de natuur.

Wil jij ook zo’n eigen stukje natuur creëren? Het kan overal. Echt niet alleen als je een flink stuk grond bezit, ook in je kleine stadstuin, op je dakterras of balkon is er veel mogelijk.

Maar hoe moet je beginnen? Wat kun je het beste doen? En welke planten zijn niet alleen leuk voor dieren, maar vooral ook voor jou? In Tuinieren met wilde planten en het vervolg Wilde Planten in eigen tuin staan alle antwoorden!

Stinzenplanten in Fryslân

‘Stinzenplanten in Fryslân’ is een rijk geïllustreerd boek over stinzenplanten, de verwilderende voorjaarsbloeiers in het historisch groen. De bol-, knol- en wortelstokgewassen die soms al eeuwen geleden zijn aangeplant op oude (Friese) landgoederen, buitenplaatsen, boerenerven en in tuinen bij pastorieën en woningen van notabelen. De auteurs beschrijven de historie, de aanleg, het onderhoud en het beheer van de stinzenflora op belangrijkste vindplekken in Fryslân.
Veel aandacht gaat uit naar de beschrijving van meest karakteristieke stinzenplanten van Fryslân met prachtige namen als Haarlems klokkenspel, Italiaanse aronskelk, winterakoniet en vingerhelmbloem. Dit alles ondersteund met schitterende foto’s. Fryslân neemt een belangrijke plaats in voor wat betreft de geschiedenis van de stinzenflora. Daarom komen ook de cultuurhistorische aspecten aan de orde, zoals de tuinkunst. Daarnaast is er aandacht voor de belangrijkste floristen, die veel studie hebben gemaakt van deze bijzondere groep planten. Dit boek is een voortzetting van het onderzoekswerk van de Friese florist D.T.E. van der Ploeg.