Gevlekte dovenetel, Lamium maculatum. Ongevlekt blad, gevlekte onderlip

Gevlekte dovenetel Lamium maculatum, is de ideale tuinplant voor meer biodiversiteit in de tuin.
De naam slaat trouwens niet op het gevlekte blad maar op de vlekjes op de onderlip. Die vlekjes zijn vaak per plant heel verschillend. Soms is het een dunne onderlip met één grote vlek, maar meestal is het een complex vlekken en stippenpatroon. Leuk om eens te bekijken als je hem in de tuin hebt!

Gevlekte dovenetel, Lamium maculatum. Akkerhommel, Bombus pascuorum


De bladeren zijn soms ook gevlekt. In de natuur zie je meestal ongevlekte baderen of een heel lichte zweem van een streep of vlek op het blad. Hij groeit op niet te droge, redelijk voedselrijke van licht zure tot licht basische grond in de halfschaduw. Bosranden, langs heggen en hagen en overbosjes in agrarisch gebied. Vaak te vinden in het rivierengebied van Nederland.
De planten met echt gevlekt blad zijn ooit geselecteerd door kwekers en doorgekweekt als tuinplant. Soms met helemaal zilverig blad, de vlek heeft het groen overgenomen, maar meestal met een dunne of brede witte streep.
Het grappige is dat uit de gevlekte exemplaren ook zaailingen komen met ongevlekt blad. Ik heb ze zelf veel in de tuin en naast de variatie aan onderlipvlekjes is er ook een grote verscheidenheid aan bladstrepen aan het ontstaan. Of streeploze… Heel spontaan kwam er ook een roze bloem uit. De normale bloemkleur is paarsrood of zelden wit. Maar roze kan dus ook.

Gevlekte dovenetel met gestreept blad en links roze bloeiend

Hij bloeit feitelijk jaarrond. Als het niet lang streng vriest bloeit hij de hele winter door met een optimum van maart tot juni. In de zomer loopt ie wat terug en vooral als het droog is denk je dat ie het moeilijk heeft, maar in september begint ie weer te bloeien. In natte zomers gaat ie gewoon door.

In de schaduw doet ie het prima maar halfschaduw is de beste plek. Op volzon plekken heeft hij wat eerder last van droogte, dus dan moet je echt wel niet te droge grond hebben.

Gevlekte dovenetel wordt vooral bezocht door hommels en grote wilde bijen, maar ook kleinere insecten komen er graag op af als ze maar in de diepe kroonbuis kunnen kruipen. Door de zeer vroege bloei is hij ook heel belangrijk voor vroeg vliegende insecten, voornamelijk hommelkoninginnen en andere vroeg vliegende wilde bijen.

We hebben de gevlekte doventel meestal op voorraad

Gevlekte dovenetel, Lamium maculatum